Skip to main content

“Welk probleem los je daarmee op?” is één van de eerste vragen die bij ons op komt als een oplossing uit de lucht komt vallen. Velen vinden het lastig om een probleem goed te beschrijven. Wij hanteren een eenvoudige definitie: Het is het verschil tussen wat je wilt bereiken (je doel) en waar je nu staat. Dus als het doel ‘100’ is en de huidige status is ’80’, dan is het probleem ’20’. Met de oplossing zou het ‘gat’ moeten worden gedicht. Simpel toch?

Het blijkt niet altijd zo eenvoudig. Het doel is niet altijd duidelijk (SMARTI) en/of de huidige status ten opzicht van het doel is niet bekend. Daarnaast ervaart men het verschil tussen de het doel en de huidige status niet altijd als een probleem. Als het doel ‘100’ is en ’80’ is eigenlijk ook wel prima (of ‘daar kom je ook wel mee weg’), dan is het doel in feite ’80’ en geen ‘100’. Ook zien we dat de logica tussen het implementeren van de oplossing en het meer verkrijgen van het doel niet altijd goed wordt onderbouwd. Als één van bovengenoemde zaken aan de orde is, is iedere oplossing discutabel.

Een systeem (proces, afdeling, organisatie) heeft een reden van bestaan, het levert iets op. Datgene wat het systeem op heeft te leveren is het doel. Het gaat om het ‘product’ van het systeem en is beschreven als een status. Binnen het systeem gebeurt van alles, de uitvoering in het systeem is echter geen doel. ‘Calls afhandelen’ is dus wat ons betreft geen doel, ‘Opgeloste problemen’ wel. En dan uiteraard SMARTI.

Ff tussendoor: Ook jouw aanstelling (opdracht, dienstverband) is een oplossing voor een probleem, dat wil zeggen dat jij met jouw aanstelling een ‘gat’ dicht tussen de huidige status en een doel. Alles wat je doet zou in het licht moeten staan van het dichten van dat ‘gat’, of – als het doel al gehaald is – het blijven behalen van het doel.

Wij zijn van het verbeteren. Op die plekken waar het doel nog niet gehaald wordt én waar de diepe wens bestaat om het doel wél te halen. Is er geen doel? Dan alles wat je verzint en doet al snel goed. En alles wat de ander verzint en doet dus ook!