Skip to main content

Alle mensen zijn goed. Oók als ze iets doen wat we niet direct begrijpen. Zijn alle mensen dan goed? Nou ja, ze zijn in ieder geval goed voor zichzelf. Als iemand iets doet, zit daar meestal (altijd?) een positieve behoefte achter. Zo zal de dame in deze auto wellicht de behoefte hebben aan ‘een opgeruimde auto’. Haar actie draagt hier waarschijnlijk wel aan bij. En als medebewoner op deze aarde heb ik ook respect voor deze behoefte. Alleen niet voor de actie. Het schaadt namelijk een behoefte die ik belangrijk vind. En dat is een conflict – en is alleen op te lossen als we een gezamenlijk doel hebben en elkaars behoefte respecteren. Ik heb het op dat moment niet onderzocht….

In een werkomgeving zien we soms ook gedrag dat we niet direct begrijpen. Het gedrag kan zelfs ogenschijnlijk het behalen van het gezamenlijke doel in de weg zitten. En dan worden Gijs Andrea en ik nieuwsgierig: Wat is het gezamenlijke doel? Kent iedereen dat doel en wil men het doel graag halen? Welke positieve behoefte zit achter het gedrag dat we zien? Is het nodig dat de behoefte wordt ingevuld om het gezamenlijke doel te halen? En welke overtuiging zorgt ervoor dat iemand het gedrag vertoont om de behoefte in te vullen? Als we daar zónder oordeel naar kunnen vragen, komen er interessante gesprekken. Het levert inzicht, begrip en duidelijkheid. En als er behoefte aan is, komt er een oplossing. Niet iedereen vind het voeren van dit gesprek makkelijk – toch is het met de juiste tools niet heel moeilijk!

Wil je hier meer over weten? Gebruik dan je favoriete zoekmachine en gebruik woorden als ‘evaporating cloud’ of ‘TOC Thinking Processes’. Boekentip: ‘Het is geen toeval’ van Eli Goldratt.