De stip aan de horizon: iedere klant of burger of patiënt wordt direct geholpen en iedere opdracht is dezelfde dag klaar! Met andere woorden: maximale flow. Om dat te bereiken is het nodig dat er geen stapels werk liggen of lange wachtrijen zijn én dat al het werk zo klein gemaakt is, dat het binnen een dag afgehandeld kan worden en niet hoeft te worden uitgesteld.

Wij noemen dat Batch Size 1 en zero WIP.

Batchen is het verschijnsel dat medewerkers gelijksoortige taken verzamelen, om ze vervolgens bijvoorbeeld één keer in de week uit te voeren, zodat het veel sneller en beter gaat. Die ene medewerker is echter onderdeel van een groter geheel. En dat grotere geheel heeft er last van dat het werk wordt opgespaard en niet direct wordt afgehandeld. De bewerkingstijd voor die ene processtap mag dan misschien iets dalen, anderen moeten tot wel een week wachten tot het werk afgehandeld kan worden.

Batch size 1 betekent dat al het werk dat binnenkomt, ook al is het maar 1 opdracht, direct opgepakt en afgehandeld wordt.

WIP, Work in Process, het Onder Handen Werk is de voorraad werk op enig moment in uitvoering. Anders gezegd de stapel werk. In sommige organisaties heet dat wachtlijsten of toegangstijden. Hoe hoger de stapel hoe langer het werk erover doet om afgerond te worden. Ga maar na. Er komt een opdracht binnen en die wordt bovenop de stapel gelegd. Het werk dat wordt opgepakt wordt onderaan de stapel weggenomen. Hoe hoger de stapel hoe langer onze opdracht erover doet om door de stapel te reizen totdat hij onderop de stapel ligt en aan de beurt is om opgepakt te worden. Dus, hoe kleiner de stapel hoe sneller het aangeboden werk kan worden opgepakt en afgehandeld.

Het streven is zero WIP. Een opdracht komt binnen en wordt direct opgepakt en afgehandeld. Zowel voor een ICT call, een burger voor een paspoort, een patient in het ziekenhuis of de toegang tot een attractie in de Efteling.

Dat klinkt simpel en dat is het in feite ook. Simpel en niet eenvoudig! We hebben wel het één en ander uit te leggen voordat ook jij als manager de ‘verborgen’ capaciteit kunt benutten om je resultaten aanzienlijk te verbeteren.

Elke maand organiseren we over dit onderwerp ons gratis flow webinar. Klik voor datum, tijd en eventueel je inschrijving op onderstaande button. Of maak een afspraak voor een Zoom meeting met behulp van de tweede button.

Je bent van harte uitgenodigd.